WWF-Guianas noteert 10.125 uren voor de aarde tijdens Earth Hour 2024 Suriname

Posted on
26 March 2024
24 maart 2024, Paramaribo – Op zaterdag 23 maart is op uitbundige wijze invulling gegeven aan de oproep om duurzamer om te gaan met de aarde. Met het thema ‘Your Hour, Your Power, is iedereen is aangespoord om iets positiefs te doen voor het behoud van de natuur. Wereldwijd werden er uren opgeteld voor de aarde en de urenteller op www.earthhoursuriname.com tikte na Earth Hour 10.125 uren aan. Een mooi gebaar naar de rest van de wereld waarbij Surinamers actief hebben laten zien meer te willen leren over de aarde, de leefomgeving hebben hersteld, elkaar hebben geïnspireerd en een diepere verbinding hebben gemaakt met de natuur.
Green Awareness Expo
Het Earth Hour event is dit jaar georganiseerd in samenwerking met de Torarica Group. Het activiteitenprogramma begon op 21 maart met de Green Awareness Expo van Torarica, waarbij lokale organisaties duurzame oplossingen binnen hun bedrijfsvoering lieten zien. De expo werd verrijkt door een stand van  WWF-Guianas in samenwerking met de afdeling Natuurbeheer van LBB (De Dienst ’s Lands Bosbeheer), over de zeeschildpadden van Suriname, het kinderboekenfestival waar een reis door het boek ‘de tranen van moeder aarde’ gemaakt kon worden, stichting Snake Patrol Suriname met echte slangen en een adembenemende expositie van natuurfotograaf Jean-Pierre Veira, ambassadeur van Forest 93. 
 
Earth Hour Activiteiten 2024: Your Hour, Your Power
23 maart startte het programma om 17.00 uur met de Keep Suriname Green Walk; een educatieve speurtocht langs de landschappen van Suriname waarbij behalve de schoonheid ook de kwetsbaarheid belicht is en de noodzaak voor het vernieuwen van de natuurwetgeving is benadrukt. Bijna 200 kinderen en ruim 300 volwassenen deden vol enthousiasme mee. Er werd flink gediscussieerd en gespeurd naar dieren onderweg. Tegelijkertijd waren er ‘Go Green’ workshops en activiteiten waarbij bezoekers de kracht van bananenvezel konden ervaren, ‘groene’ arts&crafts, maakten, een sessie staande yoga volgden, luisterden naar verhalen in de gezellige VACO voorleeshoek, leerden hoe je moet planten bij Tiny Food Gardens, hun eigen Plastic Footprint konden inschatten en kennis konden maken met Bollie de Otter, bekend van het kinderboekje van Dave van Aerde.

Lights Off Event
Om 20.00 uur werd de Green Awareness Expo afgesloten en verzamelden alle bezoekers zich op de pier voor het tradionele ‘Lights-off’ event. Directeur van WWF-Guianas David Singh, richtte het woord tot de aanwezigen en benadrukte hoeveel initiatieven tot verduurzaming hij heeft gezien vanuit het bedrijfsleven. Vervolgens overhandigde hij een schilderij in het ‘Your Hour, Your Power’ thema aan Dave Boucke, de CEO van de Torarica Group. Dit kunstwerk is gemaakt met behulp van alle deelnemers van de speurtocht en gecoördineerd door de Federation of Visual Artists Suriname (FVAS). Dave Boucke nam het woord over en benoemde hoe de Torarica Group medewerkers en gasten heeft betrokken bij Earth Hour, waardoor Torarica op dat moment al ruim 3500 uren geregistreerd had via www.earthhoursuriname.com. Hij vervolgt door te benadrukken dat het gaat om meer dan het tellen van uren: “Het gaat om het voelen van onze verbondenheid met de natuur, het ervaren van de schoonheid van onze planeet en het koesteren van haar waarden”. Minister Marciano Dasai van Ruimtelijke Ordening Milieu sluit zijn speech met de boodschap dat “we niet moeten vergeten dat de aarde niet van ons is maar wij onderdeel zijn van de aarde, we moeten daarom elke dag tijd geven voor de aarde en deze beschermen”.

Het aftellen begint en om stipt 20.30 schakelen David Singh, Dave Boucke en Marciano Dasai via een knop alle lichten op de pier van Torarica en omgeving uit. De shirts, met een ontwerp van I Love SU, lichten op in het donker en kinderen mogen een lantaarntje ophalen om plaats te nemen in de tent voor een prachtige theatershow. Tijdens de show neemt Rodney Deekman de kinderen mee op avontuur door de jungle, waarbij door middel van muziek, zang, dans, spoken word en poppentheater verschillende boodschappen over verantwoord omgaan met de natuur worden overgebracht. De kinderen lachen, gillen en zingen uit volle borst mee. Om 21.30 uur gaan de lichten weer aan en wordt Earth Hour 2024 afgesloten.