Suriname heeft zich laten horen voor de jaguar tijdens Earth Hour 2023

Posted on
06 April 2023
Voor Earth Hour 2023, op zaterdag 25 maart, heeft WWF-Guianas verschillende activiteiten georganiseerd met het overkoepelende thema: ‘laat je horen voor de jaguar’, oftewel #LETSROARSURINAME. Alle activiteiten zijn mogelijk gemaakt dankzij het partnerschap met Assuria verzekeringen, ondersteuning vanuit de hoofdsponsors, het community fonds van de VSH Group en het community fonds van Torarica en andere partijen die financieel of in-kind een bijdrage hebben geleverd.

Roar voor bescherming van de jaguar: het activiteitenprogramma
De jaguar was dit jaar het thema omdat de jaguar een zogenaamde ‘umbrella species’ is; wanneer je de jaguar beschermt bescherm je ook andere dieren en de natuurlijke leefomgeving. Deze bescherming is hard nodig want de jaguar wordt bedreigd door verschillende menselijke activiteiten. Zo krimpt het leefgebied door ontbossing ten behoeve van de houtsector en mijnbouw. Ook wordt er op de jaguar gejaagd vanwege de vraag vanuit Azië voor traditionele medicijnen. De jaguar staat aan de top van de voedselketen en zorgt voor balans in de natuur. Als er (te) weinig jaguars zijn kan de natuurlijke balans verstoord worden, met als gevolg dat plantensoorten, andere dieren en gemeenschappen in de knel komen door overbegrazing en vernieling van kostgrondjes. 

Om 17.00 uur begonnen de eerste twee activiteiten: de Jaguar Info & Fun Markt en de Jaguar Trail. Vijfhonderd vooraf geregistreerde deelnemers, waaronder zo’n tweehonderd kinderen, volgden de sporen van de jaguar langs tien informatieborden met vragen. De totale route was zo’n 1,5 kilometer en werd begeleid door agenten van het Korps Politie Suriname, de politiemotor was voor sommige kinderen al een attractie op zich. Op de route stond ook een ‘wensbord gecreëerd in samenwerking met FVAS (Federation of Visual Artists in Suriname) waar iedereen een wens voor de jaguar kon schrijven. Dit is een prachtig kunstwerk geworden, dat later op de avond is aangeboden aan ad interim minister Steven Mac Andrew van Ruimtelijke Ordening en Milieu.
Tijdens de Jaguar Trail zijn er water, stroop en Fernandes ijsjes uitgedeeld ter verkoeling. De vragen waren niet gemakkelijk en iedereen is teruggekomen met extra informatie over en bewondering voor de jaguar. Bij het inleveren van de vragenlijsten kon de organisatie deelnemers trakteren op een flesje Dasani water, een zakje Toppers popcorn en een lekkere Fernandes bol, allemaal mogelijk gemaakt dankzij de sponsoren.
Uiteraard zijn alle verpakkingen netjes in de afvalbakken terecht gekomen en voor de petflessen is er zelfs een SuReSur recyling bak geplaatst, SuReSur was de Earh Hour partner van 2022, waarbij het de focus lag op het minimaliseren van ‘plastic pollution’. De winnaar van de jaguar Trail Speurtocht is een aantal dagen later bekend gemaakt. Team ‘Mother Nature’s Minions’ had als enige alle vragen en het puzzelwoord (lees: bescherming) goed en heeft zes WWF jaguar knuffels gewonnen!

Alle deelnemers van de Jaguar Trail zijn terug gekomen op de Jaguar Info & Fun Market waar partijen die zich inzetten voor de bescherming van onze natuur zich presenteerden, aangevuld met bedrijven die werken aan duurzaamheid, een knutselstand en verkoop van leuke duurzame producten, drankjes en lekker eten. Alle stands waren in thema aangekleed met planten, groene stof en sfeerverlichting. DJ Jerry Jay zorgde voor een toepasselijke achtergrondmuziek. Er is flink informatie uitgewisseld met het publiek en ook onderling goed genetwerkt. Samen bereiken we meer dan apart, de gedeelde ‘drive’ om de jaguar te beschermen was voelbaar, relaties zijn versterkt en nieuwe ideeën voor samenwerking zijn ontstaan. Alle stands zijn goed bezocht maar bepaalde onderdelen trokken in het bijzonder de aandacht. Zo heeft Natuurbeheer (onderdeel van LBB) een stand gedeeld met de Paramaribo Zoo waar schildpadden rondliepen en een echte slang vast te houden was! Fernandes Bottling had een geweldige recycling game met prijsjes en de Torarica Group liet zien dat je van restolie weer heerlijke hotelzeepjes kunt maken. Stichting Mulokot bouwde een feestje met inheemse muziek en bij de stand van Villa Zapakara kon je door middel van een Virtual Reality bril echt even afreizen naar de jungle. In de stand van Groene Groei Suriname werd berekend hoe groot jouw ‘Plastic Footprint’ is en ook advies gegeven hoe je die kunt verkleinen! Ook de ocelot (opgezet maar toch) en de echte ‘camera trap’ van het Jaguar Monitoring Survey Project bij de Nationale Zoölogische Collectie en het Herbarium, de ‘name the cat’ quiz bij de stand van Conservation International Suriname en NeoWild en de ‘How Green Can You Go’ challenge bij Alembo, zullen nog lang bijblijven. Kinderen hebben zicht ontpopt tot echte kunstenaars door te boetseren, schilderen en maskers te maken in de FVAS knutselstand. Alle stands zijn bezocht door tijdens de live uitzending van Apintie die terug te kijken is via YouTube. Check deze video om te zien wat er gebeurde bij de stands van Tropenbos, Amazon Conservation Team Suriname, Clevia Park, Assuria, HEM Suriname, Fernandes Ice Cream, De Verdieping, Alegria, Ravicy’s Custom Creations en de 360 graden video booth. Naast Apintie deed ook Radio 10 live verslag. De studio is voor een dag verplaatst naar de Assuria Hermitage High-Rise, waar Sidney Grunberg alle aanwezige partijen interviewde en dit afwisselde met muziek in thema.

Vanaf 20.00 uur startte het ‘Lights-Off’ event. Onderdeel van Earth Hour is het symbolisch uitmaken van lichten om aandacht te vestigen op het belang van natuurbehoud. De boodschap gaat echter verder. WWF roept wereldwijd mensen op om iets positiefs te doen voor de planeet. Dat kan van alles zijn en mag uiteraard ook langer dan 60 minuten en vaker dan op de dag van Earth Hour. David Singh, directeur van WWF-Guianas legde uit dat Earth Hour ‘The Biggest Hour For Earth’ moet worden waarbij we ons bundelen en elkaar inspireren. Iedereen heeft een eigen verantwoordelijkheid en kan bijdragen om natuurverlies om te buigen naar natuurwinst. Directeur van Assuria, Mario Merhai, legde uit waarom het voor het bedrijfsleven zo belangrijk is te blijven investeren in zuinig omgaan met de wereld en met het milieu. Om stipt 20.30 telde MC Rodney Deekman samen met de aanwezigen af en drukten ad interim minister Steven Mac Andrew, Mario Merhai en David Singh gezamenlijk op de knop om de indrukwekkende Assuria Hermitage High-Rise, het hoogste gebouw van Suriname, uit te maken.

Gelijk nadat de lichten waren gedoofd verscheen het Earth Hour logo, afgewisseld met bewegend beeld van de Jaguar, op de gevel van het gebouw. Dansers, gekleed in pakken met lichtjes bewogen door het publiek en wezen de weg naar binnen in het Assuria Event Center, dat was aangekleed als bos met planten, fakkels een kampvuur en zelfs een tentje. De aanwezigen konden met hun groepje plaatsnemen op kleedjes op de grond en vanaf daar genieten van een show voor de natuur. Na het optreden van The Myztikalz, die een spectaculaire choreo hadden in zwarte pakken met lichtjes, volgde o.a. spoken word van Simone Fitz-James prachtige zang en dans door de leerlingen van School voor Jong Talent Suriname, een spel met het publiek en een vertolking van Jack Johnson’s ‘The 3R’s’ door Rodney Deekman zelf onder muzikale begeleiding van Jason Eduwaiti. De zestig minuten vlogen voorbij en om half 10 ging het licht weer aan en kwam er een einde aan Earth Hour 2023. Er wordt nog volop nagepraat en er is zelfs al animo voor Earth Hour 2024. Niemand is naar huis gegaan zonder extra informatie, motivatie en inspiratie om zich in te zetten voor de bescherming van de jaguar en daarmee behoud van onze prachtige Surinaamse natuur. We hebben ons laten horen en we blijven ‘roaren’: LETSROARSURINAME!